Baza wiedzy

Zalecenia żywieniowe w jednostkach chorobowych

To zbiór porad, wskazówek i propozycji na dania, które mają pomóc w zwalczaniu nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych za pomocą naturalnych metod.

Już od dawien dawna wiadomo że jedzenie może być naturalnym lekiem na walkę  z chorobami! Naturalny lek, czyli bezpieczny i bez efektów ubocznych …! Dlatego zamiast faszerować i obciążać swój organizm farmakologią podaruj mu to co najlepsze! Owoce! Warzywa!…Mniam😊

Jak ją wspomóc? Czyli „must have” obecnej sytuacji epidemiologicznej!

Życzę Ci przede wszystkim zdrowia! Czyli jakby tu dobrze zacząć składanie życzeń urodzinowych, świątecznych…?!:) Młodzi ludzie pełni sił i witalności często nie doceniają znaczenia tych słów. Sama jako nastolatka zaliczałam się do tej grupy.
Jednak czym starsza tym częściej zaczynam zauważać jak ważne jest zdrowie i ile mu zawdzięczamy.
Stan naszego ciała i umysłu w dużej mierze zależy od czynników genetycznych, ale nie tylko…

Jedzenie, czyli to co pojawia się na talerzu, również ma bardzo istotny wpływ na nasz dobrostan! Co więcej może nas chronić zarówno przed zwykłymi infekcjami czy też dużo bardziej poważnymi chorobami, tj. nowotwory!

Składniki odżywcze zawarte w produktach żywnościowych mogą mocno oddziaływać na układ
odpornościowy w wyniku tworzenia się białych krwinek. Są to neutrofile i limfocyty, które produkują przeciwciała w wyniku pojawienia się intruzów w postaci wirusów, bakterii i komórek nowotworowych. „Naturalni zabójcy” to najbardziej wysunięci na front żołnierze walczący z zagrażającymi nam chorobami.                                                                                              
Liczne badania naukowe wielokrotnie potwierdziły wpływ żywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego gorąco zachęcam do zapoznania się z  listą produktów o działaniu
leczniczym!

Lista produktów wykazujących pozytywne oddziaływanie na nasz organizm:

1. Artykuły spożywcze tj. jogurt naturalny, kefir, maślanka.                                               
Pobudzają działanie interferonu, który powoduje aktywność komórek odpornościowych i produkcję przeciwciał. Dobrej jakości produkty zawierają w swoim składzie: tylko mleko (nie to w proszku) oraz bakterie  Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Jeśli wieczko opakowania jest wypukłe to dodatkowe zapewnienie że obecne bakterie są żywe i aktywne. Takie produkty fermentacyjne to prawdziwy skarb!

2. Czosnek, lekko różowy, czyli nasz polski!
(Ten o kolorze śnieżnobiałym ma chińskie pochodzenie, a co za tym idzie może być genetycznie modyfikowany lub pryskany szkodliwymi chemikaliami!) Pozytywne działanie wykazuję przy odpowiednim sposobie przygotowania. Najpierw należy go zmiażdżyć lub przecisnąć przez praskę, potem odczekać co najmniej 15 minut i zjeść. Czas, potrzebny jest, aby puścił soki (czyli znany z niezbyt przyjemnego zapachu sok). Ciekawostką jest też fakt, że czosnek ma bardzo duży stopnień wytrzymałości! Na przykład warzywa podczas gotowania gubią witaminy i tracą na wartości. Natomiast czosnek pomimo smażenia, pieczenia w wysokiej temperaturze nadal wykazuję pozytywne oddziaływanie na organizm. Czosnek nie
tylko wspomaga odporność. Można mu przypisać jeszcze inne wartościowe funkcje:

– obniża ciśnienie

– ma działanie bakteriobójcze

– obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów

3. Kiszonki (kapusta, ogórki) zawierają kultury bakterii, które zasiedlając jelita, chroniąc je przed szkodliwym działaniem bakterii chorobotwórczych, a tym samym wpływają dobroczynnie na nasz układ odpornościowy.  To tak zwane probiotyki, które w naturalnej formie na pewno są lepiej przyswajalne niż te znane z apteki w formie suplementu. W dzisiejszych czasach można zdecydowanie mówić o deficycie dobrych bakterii wyścielających nasze jelita, przyczyną mogą
być:

– nadużywanie antybiotyków i innych leków

– przetworzona żywność

– metale ciężkie

Stąd kiszona kapusta i ogórki są doskonałym źródłem tego co nasz organizm
potrzebuje! Jednak ważne, aby były domowe, niepasteryzowane!

4. Warzywa i owoce, głównie te które zawierają duże ilości witaminy C (np. papryka, cytrusy, brokuły, szpinak, nać pietruszki) oraz beta karoten (marchew, szpinak, jarmuż, dynia, bataty)

Czyli jedno z najczęściej pojawiających się dolegliwości wśród Polaków. Przyczyną mogą być:

– stres

– brak ruchu

– złe odżywianie

Jak sobie z nimi poradzić?

Czy leki lub herbatki przeczyszczające są dobrym rozwiązaniem?

Zdecydowanie… Nie!

W jelicie grubym dochodzi do zwrotnej resorpcji wody. Natomiast środki przeczyszczające zapobiegają wchłanianiu, a w konsekwencji dochodzi do jej ubytku.  Strata dotyczy również niektórych witamin, które w tym miejscu również powinny być odzyskiwane  przez organizm.  

Co najgorsze przy zastosowaniu powyższych metod problem jeszcze bardzie się nasila bowiem farmakologiczne środki podrażniają zakończenia nerwowe i upośledzają kurczliwość mięśni jelit.

 

 

waga
[g]

miara domowa


KOKTAJL NA ZAPARCIA

·  kefir

200

1/2 dużego kubka

·  jabłko

180

sztuka

·  płatki owsiane (górskie)

10

łyżka

·  śliwki suszone

28

4*sztuka

·  siemię lniane

10

łyżka

 

Koktajl na zaparcia: W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki (z jabłka wydrążyć środek, ale skórkę pozostawić), zmiażdżyć za pomocą blendera.

Jeśli  zaparcia występują również u  Ciebie to zapraszam do lepszego zapoznania się z problem!

– przyczyny zaparć… (poznajmy je bliżej)

– leczenie zaparć, naturalnymi metodami (wybór odpowiednich produktów żywnościowych)

– aktywność fizyczna, a dokładnie brzuszki (objaśnienie prawidłowej metody wykonywania ćwiczeń)

– zestawienie produktów, które spożywane rano na czczo pobudzają perystaltykę jelit

– propozycje posiłków pomagające zwalczyć problem z zaparciami

Koszt zaleceń dietetycznych w zaparciach to: 39zł